Onderhoudsadvies Dekton

Vanwege de zeer lage poreusheid is het nieuwe ultracompacte Dekton oppervlak een uiterst bestand oppervlak, zowel tegen vlekken die door het huishoudelijk gebruik worden veroorzaakt, als tegen chemicaliƫn. Daarom is het ideaal voor gebruik als keukenwerkblad werkoppervlak.

Voor de alledaagse reiniging van Dekton wordt het gebruik van Q-Action samen met een schuurspons van zachte vezels aangeraden. Indien u dit product niet voorhanden heeft, dan is de beste optie het gebruik van water en een neutrale zeep. Het is belangrijk om het oppervlak met een vochtige schone doek (bij voorkeur van microvezels) af te nemen.

Voor kleuren met de gepolijste afwerking wordt aanbevolen om het oppervlak na het schoonmaken met keukenpapier of een schone katoenen doek af te drogen. Hoewel Dekton een hoge weerstand biedt tegen agressieve chemische producten zoals bleekmiddel, zuren, etc. wordt toch aangeraden om voorzorgsmaatregelen te treffen wanneer deze producten worden gebruikt en dat die producten niet te lang in aanraking komen met het oppervlak.

Reiniging van hardnekkige vlekken

Van de twee afwerkingen van Dekton die worden verhandeld wordt de matte afwerking niet door de gebruikelijke huishoudelijke reinigingsmiddelen aangetast en is het praktisch onmogelijk dat er vlekken ontstaan.

De gepolijste afwerking heeft ook een goede vlekbestendigheid, maar er kan soms een vlek ontstaan als het oppervlak meer dan 24 uur in aanraking komt met een stof die een hoog kleurend vermogen heeft, zeer agressief is of lijmresten bevat.

In deze gevallen is het verstandig om specifieke producten te gebruiken zoals o.a.: reinigingsmiddelen met schurende deeltjes of oplosmiddelen (aceton of een universeel oplosmiddel).

Mogelijke vlekken- en reinigingsmiddelen die voor elk afzonderlijk geval worden aanbevolen staan in een tabel hiernaast vermeld.

Als zure reinigingsmiddelen kunnen producten met een zuur karakter, ontkalkers, enz. worden gebruikt; als alkalische reinigingsmiddelen o.a. basen en ammoniak; als oplosmiddelen o.a. universele oplosmiddelen, terpentine, terpentijn, aceton en alcohol; en als oxidatiemiddel producten zoals zuurstofhoudend water of verdund bleekmiddel.

Voorzorgsmaatregelen
Vlek Reinigingsmiddel
Vetten Alkalisch reinigingsmiddel/oplossmiddel
Verf Oplosmiddel
Oxiden Zuur
Kalk Zuur
Wijn Alkalisch reinigingsmiddel/zuur
Rubberbanden Oplosmiddel
Ijs Alkalisch reinigingsmiddel
Hars/email Oplosmiddel
Koffie Alkalisch reinigingsmiddel/oplosmiddel
Kaarsenwas Oplosmiddel
Asfalt Oplosmiddel
Cementresten Zuur
Gips Zuur
Voegen en epoxylijm Oplosmiddel
Cola frisdrank Oxidatiemiddel
Vruchtensappen Oxidatiemiddel
Teer Oplosmiddel
Nicotine Oplosmiddel/oxidatiemiddel