Wat is dekton

Dekton is een ultracompact materiaal dat dankzij zijn unieke eigenschappen de allerhoogste kwaliteit en technische prestatie levert in vergelijking met andere bestaande materialen. Het is erg hard en gesloten. Het laat geen sappen, zuren of andere vloeistoffen door. De Dekton panelen zijn hard door het onder hoge druk samenpersen van de grondstoffen. Het heeft in tegenstelling tot composiet geen bindmiddel nodig omdat door het samenpersen de grondstoffen en moleculen bij elkaar worden gehouden. Het afbakken onder hoge temperaturen is vereist, want daardoor wordt Dekton hard en niet poreus. Kortom: Dekton is een nieuw, ultracompact, sterk en hard keukenblad met gesloten oppervlak.

Hoe wordt Dekton gemaakt?

Voor de vervaardiging van Dekton wordt gebruik gemaakt van de exclusieve PST-technologie, een technologisch proces dat een versnelde versie is van de metamorfe veranderingen die natuursteen ondergaat door duizenden jaren blootstelling aan hoge druk en hoge temperaturen.
De grondstoffen worden gemengd en gemalen en krijgen een specifieke deeltjesgrootte, er wordt pigment toegevoegd, het geheel wordt gedroogd en vervolgens gelijkmatig op een band geplaatst. Daarna worden de grondstoffen geperst om de lucht uit de massa te halen. Het resultaat van dit proces is het bij elkaar brengen van de kleine gekleurde korreltjes. Als eindstation worden de korrels gebakken in de oven van 1200 graden Celcius waar de korrels worden omgezet in een netwerk van glas, vloeibaar worden om vervolgens weer een vaste vorm aan te nemen. Een plaat blijft ca. 3 uur in de oven.

Dekton sfeerfoto Dekton sfeerfoto Dekton sfeerfoto
Poreusheid Dekton?

Met elektronische microscopie is er geen enkele poreusheid van het materiaal waar te nemen. Dit is het gevolg van het exclusieve sinterings- en ultracompactieproces van Dekton. Dekton onderscheidt zich door de afwezigheid van poreusheid en microdefecten die spanningen of zwakke punten veroorzaken.

Kleur en structuur met kleine verschillen

Aangezien het bovenstaande mengsel betreft, waarin kleur opeenhopingen plaats kunnen vinden, is het niet mogelijk een vaste kleur en structuur te garanderen. Het is immers tijdens het mengproces niet mogelijk om te beïnvloeden waar ieder korreltje exact valt!
Daarom dan ook ons advies om, net als bij andere natuursteenproducten, alle benodigde materialen in 1 keer te bestellen.
Het achteraf bijbestellen van achterwanden, tafelbladen en dergelijke kan immers een kleur- of nuanceverschil opleveren.

Afwerking dekton

Dekton wordt in matte, gepolijste of ruwe afwerking geleverd. Ook zijn de bladen verkrijgbaar in verschillende diktes, en randafwerkingen, zie ‘randafwerking’ voor meer informatie.

Eigenschappen Dekton werkbladen
Onderhoud dekton werkbladen

Voor de alledaagse reiniging van Dekton wordt het gebruik van Q-Action samen met een schuurspons van zachte vezels aangeraden. Indien u dit product niet voorhanden heeft, dan is de beste optie het gebruik van water en een neutrale zeep. Het is belangrijk om het oppervlak met een vochtige schone doek (bij voorkeur van microvezels) af te nemen.

Onder ‘Onderhoudsadvies’ vindt u nog meer tips voor het gebruik en onderhoud.