Wat is Natuursteen

Oorsprong en verwerking van natuursteen

Natuursteen is een verzamelnaam voor alle gesteenten in de aardkorst. Dat kan vloeibaar gesteente zijn of versteend sediment, zoals klei of zand. Vloeibaar gesteente wordt gevormd uit magma of lava. Natuursteen wordt al gevormd sinds het ontstaan van de aarde.

Eén en dezelfde soort natuursteen wordt in verschillende groeven gewonnen en zelfs binnen één groeve kunnen zich nog grote verschillen voordoen. Zo heeft elke plaat natuursteen zijn eigen uiterlijk en is geen aanrechtblad gelijk qua kleur en structuur.

Natuursteen welke wordt gebruikt voor de vervaardiging van aanrechtbladen zijn o.a.

Gebruik en varianten

Een natuursteen aanrechtblad zal altijd een eigen unieke kleur en uitstraling hebben. Het merendeel van de soorten natuursteen is relatief grof van structuur. U moet er daarom rekening mee houden dat natuursteen, zeker bij strijklicht, oppervlakteputjes zal tonen. Dit is geen teken van mindere kwaliteit, maar een eigenschap van het natuurlijke product. Bij ons vindt u een selectie van de meest populaire materialen en kleuren natuursteen.

Eigenschappen graniet:
Eigenschappen marmer:
Eigenschappen kwartsiet:
Eigenschappen hardsteen:
Kans op vlekken bij “gezoet” natuursteen:

Het ”zoeten” van natuursteen aanrechtbladen geeft een zogenaamde matte afwerking, waardoor ze een authentieke uitstraling krijgen. Door het zoeten blijft echter de structuur meer open, en worden de kleuren en structuren ook minder benadrukt dan door het polijsten. Voor gebrande (antieke) bladen geldt iets soortgelijks. Bladen in de gezoete en gebrande varianten hebben een groter vocht opnemend vermogen dan de gepolijste bladen, waardoor de kans op vlekken ook groter is. (Vlekken vallen niet onder de garantie bij deze bladen!)

Onderhoud natuursteen aanrechtbladen

Dagelijks afnemen met allesreiniger (geen zuurhoudende middelen) en nadrogen is doorgaans genoeg. Voor sterkere vervuiling kunt u bijvoorbeeld rode Glassex gebruiken.

Onder ‘Onderhoudsadvies’ vindt u nog meer tips voor het gebruik en onderhoud.