Onderhoudsadvies graniet

Hoewel graniet redelijk hittebestendig is, zult u altijd onderzetters moeten gebruiken voor pannen die direct van de kookplaat komen. Die kunnen namelijk een temperatuur hebben tussen de 350 ºC en 400 ºC! De thermoshock zou zelfs het stenen blad kunnen aantasten. Wees ook voorzichtig met hete apparaten; vaak zijn ze heter dan u verwacht.

Al is graniet een hard materiaal, werk standaard met snijplanken en nooit rechtstreeks op het blad. U voorkomt daarmee krasvorming en de kans dat uw messen bot worden!

Laat vetten of voedingsmiddelen niet onnodig lang op het blad liggen; ze zullen intrekken, vooral in de gezoete en antieke varianten.

Vermijd contact met scherpe voorwerpen en chemicaliën.
Morst u zure of agressieve (chemische) stoffen, verwijdert u de plekken dan direct met veel water!

Graniet

Een granieten keukenblad is puur natuur. Het robuuste materiaal is niet alleen bijzonder expressief maar ook vrijwel onverwoestbaar. Dit blad is dan ook vooral geschikt voor de keuken.

Wrijft u de eerste 24 uur niet over de naden, om de gebruikte kit goed te laten drogen. Maakt u ook het blad vóór ingebruikname eerst grondig schoon met een zacht huishoudelijk schoonmaakmiddel (allesreiniger) en behandel het daarna met een impregneermiddel, (Zie voor overige informatie de gebruiksaanwijzing van het impregneermiddel).

Onderhoud graniet

Graniet vraagt meer zorg dan bijvoorbeeld kunststof, maar het is uw aandacht waard! Als u uw blad op de juiste manier onderhoudt, kunt u er jarenlang van genieten:

Gebruikt u voor het impregneren een impregneermiddel welke speciaal geschikt is voor graniet; hiermee is uw blad namelijk al eenmaal behandeld. Combineer dit middel niet met andere onderhoudsmiddelen voor natuursteen. Graniet was is zeker niet aan te raden. Maak uw blad ook nooit schoon met schuurmiddelen en –sponsjes of agressieve middelen (beschadigen de glans) zoals zuren en chemische reinigers (verf afbijt, gootsteenontstoppers, kwast-, metaal- en ovenreinigers). Kijk verder vooral uit met hete olie.