Wat is graniet

Oorsprong en verwerking van graniet

Graniet is een stollingsgesteente en dat wil zeggen dat het is gevormd bij het ondergronds stollen van magma. Doordat graniet op diepte gestold is, hebben de mineralen die graniet bevatten bij langzame afkoeling de tijd gehad om kristallen te vormen. Als graniet wordt blootgesteld aan zeer hoge drukken en temperaturen, verandert het in gneis, een metamorf gesteente.

Eén en dezelfde granietsoort wordt in verschillende groeven gewonnen en zelfs binnen één groeve kunnen zich nog grote verschillen voordoen. Zo heeft elke plaat graniet zijn eigen uiterlijk en is geen keukenblad gelijk qua kleur en structuur.

Na in blokken van circa 30 ton uit het rots massief te zijn gehakt, worden de rotsblokken getransporteerd naar een steenhouwerij, waar het graniet wordt gezaagd tot 20 of 30 mm dikke platen van circa 2800 x 1300 mm. Deze ruwe platen worden vervolgens geslepen en gepolijst, gezoet of gebrand, waardoor ze een meer of minder glanzende of antiekachtige uitstraling krijgen totdat ze het gewenste oppervlak hebben.

Gebruik en varianten

Graniet wordt veel gebruikt als natuursteen in sierbestrating of in interieurs. Bekend zijn aanrechtbladen van graniet, niet te verwarren met het kunstmatige granito, dat veel in aanrechten en douchebakken in de jaren 50 werd gebruikt.

Aangezien graniet 100% natuursteen is zal ieder aanrechtblad een eigen unieke kleur en uitstraling hebben. Er zijn dus vele soorten en kleuren te krijgen en bij ons vindt u de meest verkochte kleuren graniet.

Het merendeel van de granietsoorten is relatief grof van structuur. U moet er daarom rekening mee houden dat natuursteen, zeker bij strijklicht, oppervlakteputjes zal tonen. Dit is geen teken van mindere kwaliteit, maar een eigenschap van het natuurlijke product.

Voorbeelden verschillende afwerkingen graniet

U heeft keuze uit diverse varianten zoals: gepolijst (glanzend), mat (gezoet) en anticato (antiek/gebrand) graniet. Ook zijn de bladen verkrijgbaar in verschillende diktes, en randafwerkingen, zie ‘randafwerking’ voor meer informatie.

Gepolijst graniet
Gepolijst

Ook bekend als "glimmend" of "glanzend"

Mat graniet
Mat

Ook bekend als "gezoet"

Anticato graniet
Anticato

Ook bekend als "antiek" of "gebrand"

Eigenschappen granieten werkbladen
Kans op vlekken indien graniet niet gepolijst

Het zoeten geeft granieten bladen een zogenoemde matte afwerking, waardoor ze een authentieke uitstraling krijgen. Door het zoeten blijft echter de structuur meer open, en worden de kleuren en structuren ook minder benadrukt dan door het polijsten. Voor gebrande (antieke) bladen geldt iets soortgelijks. Bladen in de gezoete en gebrande varianten hebben een groter vocht opnemend vermogen dan de gepolijste bladen, waardoor de kans op vlekken ook groter is. (Vlekken vallen niet onder de garantie bij deze bladen!)

Onderhoud granieten werkbladen

Dagelijks afnemen met allesreiniger (geen zuurhoudende middelen) en nadrogen is doorgaans genoeg. Voor sterkere vervuiling kunt u bijvoorbeeld rode Glassex gebruiken. Omdat graniet niet waterdicht is zult u het blad overigens nog regelmatig moeten impregneren. Met dit middel is het blad dan al eenmaal behandeld.

Onder ‘Onderhoudsadvies’ vindt u nog meer tips voor het gebruik en onderhoud.